
Wiosenne babeczki cytrynowe z malinami
Babeczki cytrynowe lub cytrynowe muffinki – idealne dla zabieganych i leniwców. Robi się błyskawicznie, nic nie trzeba miksować, czekać aż urośnie, przekładać itd. Wystarczy odmierzyć, wymieszać, kilkanaście minut w piekarniku i można jeść. Choć lepiej poczekać, aż wystygną.
Składniki na 12 babeczek:
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g drobnego cukru
- szczypta soli
- sok i skórka otarta / z 1 cytryny
- 150 ml mleka
- 120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 jajko
- 1 białko
- maliny mrożone lub świeże

W jednej misce wymieszać suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem, sól i cukier. w drugiej misce wymieszać olej, mleko, jajka, sok z cytryny i skórkę. Połączyć i delikatnie zmieszać – ale krótko, tylko do połączenia składników. Nie miksować! Nakładać do foremek /najlepiej silikonowych/ do mniej więcej 3/4 wysokości. Na wierzch wykładać 2-4 maliny – świeże albo prosto z zamrażarki. Piec około 25-30 minut /sprawdzamy patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, znaczy że ciasto jest upieczone/. Przypudrować cukrem pudrem. Można też oblać roztopioną czekoladą.
Smacznej wiosny, Kochani!

