Sok z czarnego bzu
Przepis na...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

O tym, że syrop z kwiatów czarnego bzu ma fantastyczne działanie lecznicze, słyszałam już dawno. Pomaga w przeziębieniach i leczeniu kaszlu, wspomaga odporność organizmu, działa przeciwwirusowo. Ma także działanie obniżające ciśnienie krwi i przeciwbólowe. Nic dziwnego, że cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej osób odkrywa na nowo życie w zgodzie z naturą.

Jak stosować?

Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu możemy pić codziennie – jako dodatek do herbaty, rozcieńczony z chłodną wodą lub na łyżeczce. Najważniejsze, aby zachować umiar, 4 łyżeczki dziennie to wystarczająca dawka. Na co dzień jest pysznym dodatkiem do napojów, a w czasie przeziębienia wspomaga organizm w walce z wirusami.

Syrop czarny bez

Przepis na domowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Przepisów na domowy syrop z kwiatów czarnego bzu jest wiele, bardzo różnych; ja skorzystałam z tego Agnieszki Maciąg.
Potrzebujemy:
– ok 40 sztuk ładnych, rozwiniętych baldachów czarnego bzu. Wybierajmy te bez mszyc i innych stworzonek, bo będzie bardzo trudno je wyprosić, a spożywać robaczki w napoju to żadna przyjemność.
– sok wyciśnięty z 5 cytryn – najlepiej bio, niewoskowanych
– 2 litry wody
– 1 kg cukru

Kwiaty oczyszczamy z łodyżek, pozostałości drobnych listków, ewentualnych dzikich lokatorów, po czym zalewamy wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin, np. na noc. Następnego dnia przecedzamy, dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie podgrzewamy do wrzenia. Uwaga! Nie gotujemy syropu, tylko od razu po doprowadzeniu do wrzenia przelewamy do butelek lub słoików. Zakręcamy, odstawiamy zakrętką w dół i gotowe. Dla pewności możemy spasteryzować, choć nie jest to potrzebne.

„Saper myli się tylko raz”. Nie bądź jak saper.

Nie każdy z nas jest fanem przyrody i nie każdy zna jej sekrety. Oto kilka porad dla niewtajemniczonych:

  • Jeśli nie wiesz jak wygląda czarny bez i nie jesteś pewny / pewna czy roślina, która rośnie za płotem to ta właściwa, sprawdź dokładnie w atlasie roślin – np. w takim, choć są różne dostępne online. Jeśli nadal masz wątpliwości daj spokój z warzeniem syropu, kup sobie gotowy.
  • Czarny bez ma wiele właściwości zdrowotnych, ale ani kwiatów, ani owoców tej rośliny nie można jeść na surowo, ponieważ zawierają niebezpieczne dla zdrowia związki, które uznane są za trujące.
  • Kwiatów nie należy zbierać w okolicach ruchliwych dróg, ponieważ będą na nich zanieczyszczenia.
  • No i oczywiście produktów z kwiatów i owoców czarnego bzu nie mogą jeść osoby na tą roślinę uczulone.

Czerwiec w pełni, czarny bez kwitnie jak szalony, zatem koszyki w dłoń, okulary na nos (jakoś te robaczki trzeba na baldachach wypatrzyć) i róbcie syrop, póki czas.

2 komentarze

  • Edyta

    Dlaczego myślałam, że syrop z czarnego bzu będzie w kolorze czarnym? 🙂 🙂 Hmm. No ale cóż, miodowy kolor też ładny.